Sunday, July 8, 2012

Menghormati Hak Orang Lain

Menghormati hak orang lain...itu satu perkara yang perlukita lihat dan lakukan! Sekiranya hak kita, kita tak mahu dicemari, maka, kita juga perlu menghormati hak orang lain.

Aku agak pelik apabila wujudnya orang yang tak memahami apa yang dimaksudkan oleh orang lain. Pada suatu ketika, seorang lelaki yang kononnya 'macho' ingin mengambil gambar seorang perempuan ini yang ku kira tiada la lawa mana pun...tapi comel tue ada kot.... Pada ketika itu, perempuan itu sedang bercakap di dalam telefon bersama kawannya. Lelaki itu terus ingin mengambil gambarnya tetapi dihalang perempuan tesebut. Katanya,"Jangan la ambik gambar saya".. tetapi lelaki yang perasan 'macho' itu terus juga mengambil walaupun telah dihalang beberapa kali. Kan ke jenis yang tak faham bahasa namanya! Ketika itu, perempuan itu merasakan hak peibadinya telah dicemari. Wajarkah lelaki itu mengambil gambarnya apabila perempuan itu terus terusan menghalang? Itukan namanya tidak menghormati pendirian dan kemahuan peribadi orang lain.

Jangan kita merasakan kita boleh melakukan apa saja ke atas orang lain tanpa kita menghormati cara dan pendirian mereka. Lebih lebih lagi berlainan jantina. Ke mana kita hendak lari, kalau itu yang kita lakukan pada orang, maka, takkan mustahil suatu hari nanti perkara yang sama berlaku pada kita. Ish ish ish....takutnye...

No comments:

Post a Comment